Pierwszym krajem ,który dzisiaj wystąpi w mym maratonie to Szwajcaria ,kraj słynący z dziurawych serów.Narodowe potrawy Szwajcarii są oparte na ich wyśmienitym serze . Do trzech głównych potraw Szwajcarii należą;Fondue , Raclette i Rosti. Opisze dwa z nich jak zawsze .
Raclette
Składniki:- 250 g sera raclette na osobę, pokroić w plasterki
- 3-4 małe ziemniaki na osobę, ugotować w mundurkach
- 50 g pikantnej suszonej wołowiny (Bündnerfleisch) na osobę
- 50 g szynki (np. Prosciutto) na osobę
- 1 słoik ogórków konserwowych
- 1 słoik marynowanej cebuli
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 dzbanek herbaty
- Wszystkie składniki wyłożyć na małe talerzyki. Ułożyć wszystko na stole, wraz z urządzeniem do raclette.
- Zaprosić przyjaciół do stołu.
- Podać herbatę.
- Każdemu z gości przydzielić łopatkę do raclette.
- Do łopatek nałożyć ser i wstawić pod grill, aby ser się stopił i lekko przyrumienił.
- Stopiony ser wylać na talerz, na którym znajdują się już: kawałek ziemniaka i kawałki pozostałych składników.
Fondue
Składniki:
- 200 g startego sera Gruyère,
- 200 g startego sera Emmentaler,
- 200 g startego sera Appenzeller,
- 200 g startego sera Vacherin fribourgois,
- 3,5 dl białego wina (wytrawnego!),
- ząbek czosnku (połówki z usuniętym środkiem) lub więcej w zależności od smaku i przyzwyczajeń,
- 4 łyżeczki maizeny (rodzaj mąki kartoflanej),
- kieliszek wytrawnej wiśniówki,
- łyżeczka soku z cytryny,
- pieprz, gałka muszkatołowa do smaku,
- chleb pokrojony w kosteczki, (nigdy świeży!).
Najpierw zetrzeć ser, pozostawić go na dwie godziny w białym winie. Naczynie "caquelon" natrzeć czosnkiem. Maizenę wymieszać z wiśniówką. Ser z winem i sokiem z cytryny dodać do caquelonu i cały czas mieszając (drewnianą łyżką) rozpuszczać na ogniu. Jeśli konsystencja nie jest właściwa dodać jeszcze maizeny, doprowadzić do zagotowania, przyprawić. Smacznego!
Czekajcie na 14 i kolejny przepis.
To jest tak do dupy że bym tym "czymś" nawet się po sraniu nie podtarł a po tym przepisie było grubo.
OdpowiedzUsuńJestem z tobą brachu! xD
Usuń