niedziela, 28 września 2014

Rosół z kury

 Składniki :

  • marchew(jedna duża lub dwie małe)
  • pietruszka
  • por
  • seler
  • porcja rosołowa z kurczaka lub indyka
  • pieprz,sól i maggi
  • kostka rosołowa
Sposób przygotowania :                            
Do garnka włóż  obmyte warzywa i porcje rosołową i kostkę rosołową a następnie posól i popieprz.    Kiedy warzywa  i mięso zmiękną , wyciągnij na talerz. Możesz je pokroić i dodać na talerz z makaronem. Teraz wystarczy  poczekać aż rosół się zagotuje.Smacznego.                                                                                                                                                                                        
Przepraszam , że krótki przepis, ale miałem pomysł tylko chciałem to najpierw przygotować ale tego nie zrobiłem z braku gotówki .Życie w Polsce jest trudne co tu mówić ,ale mam nadzieje ,że ten przepis się przyda osobom ,które są amatorami  jak ja. Czekam na komentarze.                                                              



środa, 24 września 2014

Miodownik

Składniki:                                                                                                                                                          Ciasto

  • 5 jajek
  • Kostka margaryny
  • 1/2 szklanki miodu
  • szklanka cukru
  • 3 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej  
                                                                                                                                                                                         Krem                                                                                                                                                
  • 3/4 litra mleka
  • 7 łyżek kaszy manny
  • kostka masła              
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok z dwóch cytryn
 Sposób przygotowania:                                                                                                                  Margarynę, miód i cukier zagotować. Ostudzić. Do masy dodać jajka, mąkę i sodę. Ciasto wyrobić i ciasto podzielić na 3 części. Każdą część ciasta piec  ok. 12 minut w temp. 150-170 st. C.                      Mleko zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wsypać kasze mannę. Trochę pogotować mieszając. Ostudzić.                                                                                                                                   Masło utrzeć z margaryną. Do masy dodawać stopniowo kaszę mannę i sok z cytryn.                            Kremem  przełożyć upieczone placki. Wierzch ciasta udekorować jak chcesz.                                      Smacznego.                                                                                                                                                

niedziela, 21 września 2014

Wiadomości

Przepraszam ,że w tym tygodniu nie było przepisu ale nie miałem pomysłu na przepis nadający si na bloga. Nie obiecuje że zawsze raz w tygodniu pojawi się przepis ale będę się starał by najmniej  jeden na tydzień zamieszczać . Jeśli zamieszczę większy przepis wstawię go w niedziele a w dni robocze  jak będę miał to w środku tygodnia. Proszę o komentowanie i pisanie przepisów jakie mogę zamieścić. Jestem otwarty na propozycje. Dobranoc.

niedziela, 14 września 2014

Rolady wieprzowe


Składniki:
  • Plastry mięsa wieprzowego (zależy ile chcesz zrobić roladek)
  • Ogórki ( kto jakie lubi)
  • Musztarda 
  • Kiełbasa
  • Cebula (jeśli ktoś lubi )
  • Olej                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Mięso wieprzowe roztłuc ,żeby miało większą powierzchnię . Jedną stronę posmarować musztardą i położyć  trochę pokrojonego w drobną Kostkę ogórka,kiełbasy i cebule. Mięso mielone zwinąć i obwinąć nitką ,żeby się nie rozwaliło podczas smażenia. Włożyć na patelnie z rozgrzanym olejem i krótko podsmażyć. Następnie do patelni wlać trochę wody(do połowy mięsa)i dolewać co jakiś czas i dusić pod przykryciem. Po upływie pewnego czasu(to zależy od mięsa ,ale czas jest zazwyczaj od 30 do 60 minut) zgasić ogień i wyjąć na talerz. To już wszystko.Smacznego                                                                                                                                                                                                                                                                                 To już koniec przepisu ale to jest taki dopisek ode mnie .Proszę zostawajcie komentarz i wypełnijcie ankietę to dla mnie ważne ,bo nie wiem czy moje przepisy są dobre czy co,w komentarzach piszcie też przepisy jakie mogę zamieści lubię czytać więc to będzie dla mnie przyjemność,

niedziela, 7 września 2014

Placki ziemniaki


Składniki:
  • ziemniaki
  • jajko
  • ocet
  • mąka 
  • cebula (dla lubiących)
  • olej                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Ziemniaki obierz i umyj. Potrzyj ziemniaki i cebule (cebule możesz ale nie musisz) do potartych ziemniaków wlej odrobine octu(zapobiegnie czernieniu ziemniaków)pomieszaj . Wbij jajko i wsyp trochę mąki(około dwie czubate łyżki). Wymieszaj . Na rozgrzaną patelnie wlewaj po dwie łyżki masy i rozprowadź. To już wszystko teraz możesz posypać solą lub czym chcesz.                                             Smacznego                                                                                                                

czwartek, 4 września 2014

Spaghetti Bolonese


Składniki:
  • Makaron do spaghetti
  • Przecier pomidorowy(średni słoiczek)
  • Mięso mielone (35 dek.)
  • Pieprz cayenne (chili jest opcjonalne )
  • sól i pieprz
  • woda 
  • tłuszcz                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Mięso mielone przełóż do miski ,dodaj sól, pieprz .Możesz dodać także chili jak chcesz .Wymieszaj rękami mięso tak żeby przyprawy się zmieszały w mięsie. Na rozgrzaną patelnie z tłuszczem wrzuć mięso mielone i rozprowadzi po całej patelni. Jeśli mięso będzie brązowe podlej wodą dodaj przecier pomidorowy i zamieszaj. Zostaw pod przykryciem aż zgęstnieje .Jak nie zgęstnieje, zrób zaczepke z mąki, śmietany i wody a następnie wlej do sosu. Sos już gotowy teraz wystarczy ugotować makaron .Smacznego