niedziela, 21 grudnia 2014

Kuchnia Świata: Szwajcaria

Pierwszym krajem ,który dzisiaj wystąpi w mym maratonie to Szwajcaria ,kraj słynący z dziurawych serów.Narodowe potrawy Szwajcarii są oparte na ich wyśmienitym serze . Do trzech głównych potraw Szwajcarii należą;Fondue , Raclette i Rosti. Opisze dwa z nich jak zawsze  .


Raclette

  Składniki:

  • 250 g sera raclette na osobę, pokroić w plasterki

  • 3-4 małe ziemniaki na osobę, ugotować w mundurkach
  • 50 g pikantnej suszonej wołowiny (Bündnerfleisch) na osobę
  • 50 g szynki (np. Prosciutto) na osobę
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 1 słoik marynowanej cebuli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 dzbanek herbaty                                                                                                                                        
  1. Wszystkie składniki wyłożyć na małe talerzyki. Ułożyć wszystko na stole, wraz z urządzeniem do raclette.
  2. Zaprosić przyjaciół do stołu.
  3. Podać herbatę.
  4. Każdemu z gości przydzielić łopatkę do raclette.
  5. Do łopatek nałożyć ser i wstawić pod grill, aby ser się stopił i lekko przyrumienił.
  6. Stopiony ser wylać na talerz, na którym znajdują się już: kawałek ziemniaka i kawałki pozostałych składników.

Fondue

Składniki:
  • 200 g startego sera Gruyère,
  • 200 g startego sera Emmentaler,
  • 200 g startego sera Appenzeller,
  • 200 g startego sera Vacherin fribourgois,
  • 3,5 dl białego wina (wytrawnego!),
  • ząbek czosnku (połówki z usuniętym środkiem) lub więcej w zależności od smaku i przyzwyczajeń,
  • 4 łyżeczki maizeny (rodzaj mąki kartoflanej),
  • kieliszek wytrawnej wiśniówki,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • pieprz, gałka muszkatołowa do smaku,
  • chleb pokrojony w kosteczki, (nigdy świeży!).
Najpierw zetrzeć ser, pozostawić go na dwie godziny w białym winie. Naczynie "caquelon" natrzeć czosnkiem. Maizenę wymieszać z wiśniówką. Ser z winem i sokiem z cytryny dodać do caquelonu i cały czas mieszając (drewnianą łyżką) rozpuszczać na ogniu. Jeśli konsystencja nie jest właściwa dodać jeszcze maizeny, doprowadzić do zagotowania, przyprawić. Smacznego!


Czekajcie na 14 i kolejny przepis.

Babka dwukolorowa


Składniki:
  • 5 jaj
  • 20 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • 1 płaska łyżka kakao

Wykonanie:
Masło ogrzewamy do momentu roztopienia i zestawiamy z ognia. Jajka ubijamy z cukrem, wlewamy przestudzone, ale jeszcze ciepłe masło i dalej ubijamy. Porcjami wsiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy aromat. Całość dokładnie mieszamy. Wykładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy babkowej z kominkiem, zostawiając trochę do  zabarwienia 1 łyżką kakao. Ciemne ciasto wykładamy na wierzch jasnego ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 40 minut. Po wyjęciu z formy i przestudzeniu babkę posypujemy cukrem pudrem.



Taki prosty przepis i raczej powinienem zamieszczać przepisy związane z Bożym Narodzeniem ,ale ja lubię robić inaczej i przepraszam za dłuższą nie obecność , ale mam lenia jakoś.
Smacznego

Maraton

Ze względu na to że nie było posta przez 3 tygodnie to dzisiaj odbędzie się maraton przepisów.Co 1 będę dla was wrzucał przepisy więc dzisiaj często zaglądajcie miłego czytania wam życzę.pierwszy przepis załączę o 12 .

poniedziałek, 1 grudnia 2014

Ciekawostki gastronomiczne z świata

                   Pewnie znacie coś takiego jak chili chalenge ,jest tego mnóstwo w internecie i zazwyczaj
osoby porywające się na ten chalenge znają sposób czym tą ostrość zneutralizować.Ja w tym poście chce przybliżyć te imformację . W roku 1912 r. pewien chemik Wilbur Scovill opatentował miarę pikantności potraw lub inaczej miarę kapsaicyny w pożywieniu zwaną Skala Scovill'a. W wielu potrawach kuchni meksykańskiej występuje papryczka chili w różnej formie. A w jaki sposób zneutralizować kapsaicyne w organizimie ,sposób jest prosty wypić mleko . Prym najostrzejszej papryczki świat wiedzie papryczka Carolina Reaperwyhodowana w Stanach Zjednaczonych.





Przepraszam że krótki post ,ale nie miałem jakoś ochoty na pisanie tego posta dlatego efekt mizerny.Obiecuje że to się poprawi i doceńcie to ,że wstawiam regularnie.Dobranoc


sobota, 29 listopada 2014

Tygodnie Świata :Mołdawia

           
   Pierwszym krajem tej serii będzie Mołdawia,leżąca na kontynencie europejskim. Wybór tego kraju jest zupełnie przypadkowy .Chciałem zacząć tak nietuzinkowo ,bo większość pewnie zaczęła by od takich pospolitych krajów a ja nie. To jest małe wyzwanie ,ponieważ Mołdawia nie ma dużo narodowych przepisów. Pierwszy z nich to:


Cwikolnik:

       Składniki:

  • 5 dużych buraków
  • 3 ząbki świeżego czosnku
  • 5 łyżek majonezu
  • sól do smaku
  • 1 łyżka octu winnego
  • cukier do smaku(nieobowiązkowy)
     Sposób przygotowania :

                             Gotujemy buraki do miękkości i obojętne jest czy w łupinach, czy obrane. Następnie, po ostudzeniu, kroimy buraki na plastry wielkości obojętnej. (jak Wam pasuje, można zetrzeć ale nie polecam). Do nich wyciskamy przez praskę czosnek, dodajemy majonez, sól, cukier i ocet. Mieszamy wszystko i... teraz test na sprawdzenie silnej woli. Czekamy!!! Z głębokim żalem zawiadamiam, ze w/w CWIKOLNIK, musi oczekiwać na nas 12 godzin w lodówce. Po tym czasie sprawdzamy organoleptycznie, czy aby nie mdły i ewentualnie doprawiamy ponownie. Polecam do śniadań, obiadów i kolacji.



A teraz muszę was przeprosić ale szukałem z godzinę na internecie ale nie znalazłem przepisu na potrawę zwaną Mamałyga z Sałamachą . Kuchnia mołdawska nie jest popularna na świecie i trochę się nie dziwie.Mam nadzieje ,że ta seria was zainteresuje i piszcie w komentarzach różne pytania a spróbuje odpowiedzieć . Do widzenia.

czwartek, 27 listopada 2014

Ptysie z budyniem

       Na ciasto:

  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 1 szklanka maki
  • 1 szklanka wody
  • 4-5 dużych jajek
  • szczypta soli
  •       Na krem:
  • 2 szt budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 1 litr mleka
  • 150 g masła
  • 2 żółtka

Wodę z masłem zagotowujemy (aż masło się rozpuści), dodajemy całą mąkę z solą i mieszamy na malutkim ogniu, aż ciasto będzie błyszczące i będzie odchodzić od ścianek. Zdejmujemy z palnika, studzimy i dodajemy po jednym jajku dokładnie mieszając.
Układamy małe porcje na blasze, pieczemy w temperaturze 200 st. C przez około 30 minut, aż będą złociste. Ważne - nie otwieramy piekarnika przez pierwsze 15 minut pieczenia bo ptysie opadną!

Krem sposób przygotowania:
Z budyniu i mleka gotujemy budyń. W misce rozcieramy masło i żółtka. Wystudzony budyń dodajemy po łyżce do miski z masłem. Całość miksujemy przez 3 minuty.

Napełniamy ptysie masą budyniową i posypujemy cukrem pudrem.


                                          




Mam nadzieje że przepis przydatny i jak mówiłem w Ogłoszeniach gastronomicznych  to postaram się dawać regularnie przepisy i chce jeszcze powiedzieć ,żę to taki mały dedyk dla panny wiecznie zaczytanej ,która pisze bardzo fajne opowiadania.Polecam jej bloga jeśli lubisz czytać.

poniedziałek, 24 listopada 2014

Ciekawostki gastronomiczne z świata

            Niektóre dania polskie są uważane przez obcokrajowców jako "niejadalne" np. flaki . Lecz nie tylko Polska ma potrawy ,które dla innych są dziwne .W tym poście wypisze czołówkę takich potraw z świata :

    Nalewki z węży i skorpionów
  • Miejsce 5 zajmuje Krew Węża   nalewka pochodząca z Tajlandii                                                                                   W butelce zwykle pływa wąż we własnej osobie, a wino ma od jego krwi delikatnie różowe zabarwienie i wedle wszelkich relacji posiada właściwości lecznicze.


    Haggis w wersji bardziej wspólczesnej
  • Miejsce 4 zajmuje Haggis  potrawa pochodząca z         Szkocji  
Tradycyjne szkockie danie, w którym niemal nic z owcy się nie marnuje. Przyrządza się go z wątroby, serca i płuc, które miesza się z cebulą, owsem i przyprawami. Wszystko razem jest potem gotowane, zaszyte w żołądku owcy. 






  • Miejsce 3 zajmuje Casu Marzu ser pochodzący z                                                                Sardynii             Włosi wymyślili jedzenie, które ucieka z talerza, a przynajmniej jego bardziej ruchliwa część, czyli larwy, które zamieszkują w serze Casu Marzu wytwarzanym z mleka owczego. Wstawia się go na powietrze pozwalając muchom serowym na złożenie w środku jaj. Wyrosłe z nich larwy uruchomiają proces fermentacji tłuszczy znajdujących się w serze doprowadzając ser do stadium rozpadu gnilnego, co ponoć znacznie poprawia jego smak.

  • Miejsce 2 zajmuje Balut potrawa pochodząca z              Wietnamu i Filipin                                                                 Narodowa potrawa Filipin przypomina trochę ukochane przez dzieci jajko z niespodzianką, tyle że w środku zamiast zabawki siedzi embrion kurzy lub kaczy


  • Miejsce 1 zajmuje Głowa kurczaka potrawa           pochodząca z Chin                                                             Głowa kurczaka zjedzona w całości.





Czekam na masę komentarzy i lepiej nie oglądajcie tych zdjęć podczas kolacji czy innego  posiłku .