sobota, 29 listopada 2014

Tygodnie Świata :Mołdawia

           
   Pierwszym krajem tej serii będzie Mołdawia,leżąca na kontynencie europejskim. Wybór tego kraju jest zupełnie przypadkowy .Chciałem zacząć tak nietuzinkowo ,bo większość pewnie zaczęła by od takich pospolitych krajów a ja nie. To jest małe wyzwanie ,ponieważ Mołdawia nie ma dużo narodowych przepisów. Pierwszy z nich to:


Cwikolnik:

       Składniki:

  • 5 dużych buraków
  • 3 ząbki świeżego czosnku
  • 5 łyżek majonezu
  • sól do smaku
  • 1 łyżka octu winnego
  • cukier do smaku(nieobowiązkowy)
     Sposób przygotowania :

                             Gotujemy buraki do miękkości i obojętne jest czy w łupinach, czy obrane. Następnie, po ostudzeniu, kroimy buraki na plastry wielkości obojętnej. (jak Wam pasuje, można zetrzeć ale nie polecam). Do nich wyciskamy przez praskę czosnek, dodajemy majonez, sól, cukier i ocet. Mieszamy wszystko i... teraz test na sprawdzenie silnej woli. Czekamy!!! Z głębokim żalem zawiadamiam, ze w/w CWIKOLNIK, musi oczekiwać na nas 12 godzin w lodówce. Po tym czasie sprawdzamy organoleptycznie, czy aby nie mdły i ewentualnie doprawiamy ponownie. Polecam do śniadań, obiadów i kolacji.



A teraz muszę was przeprosić ale szukałem z godzinę na internecie ale nie znalazłem przepisu na potrawę zwaną Mamałyga z Sałamachą . Kuchnia mołdawska nie jest popularna na świecie i trochę się nie dziwie.Mam nadzieje ,że ta seria was zainteresuje i piszcie w komentarzach różne pytania a spróbuje odpowiedzieć . Do widzenia.

czwartek, 27 listopada 2014

Ptysie z budyniem

       Na ciasto:

  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 1 szklanka maki
  • 1 szklanka wody
  • 4-5 dużych jajek
  • szczypta soli
  •       Na krem:
  • 2 szt budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 1 litr mleka
  • 150 g masła
  • 2 żółtka

Wodę z masłem zagotowujemy (aż masło się rozpuści), dodajemy całą mąkę z solą i mieszamy na malutkim ogniu, aż ciasto będzie błyszczące i będzie odchodzić od ścianek. Zdejmujemy z palnika, studzimy i dodajemy po jednym jajku dokładnie mieszając.
Układamy małe porcje na blasze, pieczemy w temperaturze 200 st. C przez około 30 minut, aż będą złociste. Ważne - nie otwieramy piekarnika przez pierwsze 15 minut pieczenia bo ptysie opadną!

Krem sposób przygotowania:
Z budyniu i mleka gotujemy budyń. W misce rozcieramy masło i żółtka. Wystudzony budyń dodajemy po łyżce do miski z masłem. Całość miksujemy przez 3 minuty.

Napełniamy ptysie masą budyniową i posypujemy cukrem pudrem.


                                          




Mam nadzieje że przepis przydatny i jak mówiłem w Ogłoszeniach gastronomicznych  to postaram się dawać regularnie przepisy i chce jeszcze powiedzieć ,żę to taki mały dedyk dla panny wiecznie zaczytanej ,która pisze bardzo fajne opowiadania.Polecam jej bloga jeśli lubisz czytać.

poniedziałek, 24 listopada 2014

Ciekawostki gastronomiczne z świata

            Niektóre dania polskie są uważane przez obcokrajowców jako "niejadalne" np. flaki . Lecz nie tylko Polska ma potrawy ,które dla innych są dziwne .W tym poście wypisze czołówkę takich potraw z świata :

    Nalewki z węży i skorpionów
  • Miejsce 5 zajmuje Krew Węża   nalewka pochodząca z Tajlandii                                                                                   W butelce zwykle pływa wąż we własnej osobie, a wino ma od jego krwi delikatnie różowe zabarwienie i wedle wszelkich relacji posiada właściwości lecznicze.


    Haggis w wersji bardziej wspólczesnej
  • Miejsce 4 zajmuje Haggis  potrawa pochodząca z         Szkocji  
Tradycyjne szkockie danie, w którym niemal nic z owcy się nie marnuje. Przyrządza się go z wątroby, serca i płuc, które miesza się z cebulą, owsem i przyprawami. Wszystko razem jest potem gotowane, zaszyte w żołądku owcy. 






  • Miejsce 3 zajmuje Casu Marzu ser pochodzący z                                                                Sardynii             Włosi wymyślili jedzenie, które ucieka z talerza, a przynajmniej jego bardziej ruchliwa część, czyli larwy, które zamieszkują w serze Casu Marzu wytwarzanym z mleka owczego. Wstawia się go na powietrze pozwalając muchom serowym na złożenie w środku jaj. Wyrosłe z nich larwy uruchomiają proces fermentacji tłuszczy znajdujących się w serze doprowadzając ser do stadium rozpadu gnilnego, co ponoć znacznie poprawia jego smak.

  • Miejsce 2 zajmuje Balut potrawa pochodząca z              Wietnamu i Filipin                                                                 Narodowa potrawa Filipin przypomina trochę ukochane przez dzieci jajko z niespodzianką, tyle że w środku zamiast zabawki siedzi embrion kurzy lub kaczy


  • Miejsce 1 zajmuje Głowa kurczaka potrawa           pochodząca z Chin                                                             Głowa kurczaka zjedzona w całości.





Czekam na masę komentarzy i lepiej nie oglądajcie tych zdjęć podczas kolacji czy innego  posiłku .

niedziela, 23 listopada 2014

Ogłoszenia gastronomiczne

W dniu 23 listopada 2014 roku o godz. 20,40 właściciel bloga Good Laws by Dawid oznajmił ,żę rozpoczną się zmiany związane z dłuższą nieaktywności .Zmiany polegają na :
  • ustaleniu określonej częstotliwości wstawiania 
  • rozpoczęciu nowej serii "Ciekawostki gastronomiczne z świata"
  • wystartowanie z "Tygodniami Świata"
  • do przepisów wstawianie własnoręcznie robionych zdjęć potraw                              
A teraz kilka wyjaśnień w tygodniu postaram się wstawiać trzy razy posta na bloga. W poniedziałek będą "Ciekawostki gastronomiczne z świata" ,w czwartek będzie tak jak było czyli przepisy takie randomowe natomiast w środę lub niedziele będą Tygodnie świata czyli wybiorę ja lub wy w komentarzach pod tym lub innym postem jeden kraj z którego wstawię nie jeden ale dwa przepisy. A co do zdjęć nie obiecuje ,że to zawsze będą przezemnie robione bo ja raczej nie gotuje dużo z powodu braku gotówki.Wszelkie pytania w komentarzach.