niedziela, 21 grudnia 2014

Kuchnia Świata: Szwajcaria

Pierwszym krajem ,który dzisiaj wystąpi w mym maratonie to Szwajcaria ,kraj słynący z dziurawych serów.Narodowe potrawy Szwajcarii są oparte na ich wyśmienitym serze . Do trzech głównych potraw Szwajcarii należą;Fondue , Raclette i Rosti. Opisze dwa z nich jak zawsze  .


Raclette

  Składniki:

  • 250 g sera raclette na osobę, pokroić w plasterki

  • 3-4 małe ziemniaki na osobę, ugotować w mundurkach
  • 50 g pikantnej suszonej wołowiny (Bündnerfleisch) na osobę
  • 50 g szynki (np. Prosciutto) na osobę
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 1 słoik marynowanej cebuli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 dzbanek herbaty                                                                                                                                        
  1. Wszystkie składniki wyłożyć na małe talerzyki. Ułożyć wszystko na stole, wraz z urządzeniem do raclette.
  2. Zaprosić przyjaciół do stołu.
  3. Podać herbatę.
  4. Każdemu z gości przydzielić łopatkę do raclette.
  5. Do łopatek nałożyć ser i wstawić pod grill, aby ser się stopił i lekko przyrumienił.
  6. Stopiony ser wylać na talerz, na którym znajdują się już: kawałek ziemniaka i kawałki pozostałych składników.

Fondue

Składniki:
  • 200 g startego sera Gruyère,
  • 200 g startego sera Emmentaler,
  • 200 g startego sera Appenzeller,
  • 200 g startego sera Vacherin fribourgois,
  • 3,5 dl białego wina (wytrawnego!),
  • ząbek czosnku (połówki z usuniętym środkiem) lub więcej w zależności od smaku i przyzwyczajeń,
  • 4 łyżeczki maizeny (rodzaj mąki kartoflanej),
  • kieliszek wytrawnej wiśniówki,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • pieprz, gałka muszkatołowa do smaku,
  • chleb pokrojony w kosteczki, (nigdy świeży!).
Najpierw zetrzeć ser, pozostawić go na dwie godziny w białym winie. Naczynie "caquelon" natrzeć czosnkiem. Maizenę wymieszać z wiśniówką. Ser z winem i sokiem z cytryny dodać do caquelonu i cały czas mieszając (drewnianą łyżką) rozpuszczać na ogniu. Jeśli konsystencja nie jest właściwa dodać jeszcze maizeny, doprowadzić do zagotowania, przyprawić. Smacznego!


Czekajcie na 14 i kolejny przepis.

Babka dwukolorowa


Składniki:
  • 5 jaj
  • 20 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • 1 płaska łyżka kakao

Wykonanie:
Masło ogrzewamy do momentu roztopienia i zestawiamy z ognia. Jajka ubijamy z cukrem, wlewamy przestudzone, ale jeszcze ciepłe masło i dalej ubijamy. Porcjami wsiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy aromat. Całość dokładnie mieszamy. Wykładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy babkowej z kominkiem, zostawiając trochę do  zabarwienia 1 łyżką kakao. Ciemne ciasto wykładamy na wierzch jasnego ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 40 minut. Po wyjęciu z formy i przestudzeniu babkę posypujemy cukrem pudrem.



Taki prosty przepis i raczej powinienem zamieszczać przepisy związane z Bożym Narodzeniem ,ale ja lubię robić inaczej i przepraszam za dłuższą nie obecność , ale mam lenia jakoś.
Smacznego

Maraton

Ze względu na to że nie było posta przez 3 tygodnie to dzisiaj odbędzie się maraton przepisów.Co 1 będę dla was wrzucał przepisy więc dzisiaj często zaglądajcie miłego czytania wam życzę.pierwszy przepis załączę o 12 .

poniedziałek, 1 grudnia 2014

Ciekawostki gastronomiczne z świata

                   Pewnie znacie coś takiego jak chili chalenge ,jest tego mnóstwo w internecie i zazwyczaj
osoby porywające się na ten chalenge znają sposób czym tą ostrość zneutralizować.Ja w tym poście chce przybliżyć te imformację . W roku 1912 r. pewien chemik Wilbur Scovill opatentował miarę pikantności potraw lub inaczej miarę kapsaicyny w pożywieniu zwaną Skala Scovill'a. W wielu potrawach kuchni meksykańskiej występuje papryczka chili w różnej formie. A w jaki sposób zneutralizować kapsaicyne w organizimie ,sposób jest prosty wypić mleko . Prym najostrzejszej papryczki świat wiedzie papryczka Carolina Reaperwyhodowana w Stanach Zjednaczonych.





Przepraszam że krótki post ,ale nie miałem jakoś ochoty na pisanie tego posta dlatego efekt mizerny.Obiecuje że to się poprawi i doceńcie to ,że wstawiam regularnie.Dobranoc