niedziela, 21 grudnia 2014

Kuchnia Świata: Szwajcaria

Pierwszym krajem ,który dzisiaj wystąpi w mym maratonie to Szwajcaria ,kraj słynący z dziurawych serów.Narodowe potrawy Szwajcarii są oparte na ich wyśmienitym serze . Do trzech głównych potraw Szwajcarii należą;Fondue , Raclette i Rosti. Opisze dwa z nich jak zawsze  .


Raclette

  Składniki:

  • 250 g sera raclette na osobę, pokroić w plasterki

  • 3-4 małe ziemniaki na osobę, ugotować w mundurkach
  • 50 g pikantnej suszonej wołowiny (Bündnerfleisch) na osobę
  • 50 g szynki (np. Prosciutto) na osobę
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 1 słoik marynowanej cebuli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 dzbanek herbaty                                                                                                                                        
  1. Wszystkie składniki wyłożyć na małe talerzyki. Ułożyć wszystko na stole, wraz z urządzeniem do raclette.
  2. Zaprosić przyjaciół do stołu.
  3. Podać herbatę.
  4. Każdemu z gości przydzielić łopatkę do raclette.
  5. Do łopatek nałożyć ser i wstawić pod grill, aby ser się stopił i lekko przyrumienił.
  6. Stopiony ser wylać na talerz, na którym znajdują się już: kawałek ziemniaka i kawałki pozostałych składników.

Fondue

Składniki:
  • 200 g startego sera Gruyère,
  • 200 g startego sera Emmentaler,
  • 200 g startego sera Appenzeller,
  • 200 g startego sera Vacherin fribourgois,
  • 3,5 dl białego wina (wytrawnego!),
  • ząbek czosnku (połówki z usuniętym środkiem) lub więcej w zależności od smaku i przyzwyczajeń,
  • 4 łyżeczki maizeny (rodzaj mąki kartoflanej),
  • kieliszek wytrawnej wiśniówki,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • pieprz, gałka muszkatołowa do smaku,
  • chleb pokrojony w kosteczki, (nigdy świeży!).
Najpierw zetrzeć ser, pozostawić go na dwie godziny w białym winie. Naczynie "caquelon" natrzeć czosnkiem. Maizenę wymieszać z wiśniówką. Ser z winem i sokiem z cytryny dodać do caquelonu i cały czas mieszając (drewnianą łyżką) rozpuszczać na ogniu. Jeśli konsystencja nie jest właściwa dodać jeszcze maizeny, doprowadzić do zagotowania, przyprawić. Smacznego!


Czekajcie na 14 i kolejny przepis.

2 komentarze:

  1. To jest tak do dupy że bym tym "czymś" nawet się po sraniu nie podtarł a po tym przepisie było grubo.

    OdpowiedzUsuń