niedziela, 21 grudnia 2014

Babka dwukolorowa


Składniki:
  • 5 jaj
  • 20 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • 1 płaska łyżka kakao

Wykonanie:
Masło ogrzewamy do momentu roztopienia i zestawiamy z ognia. Jajka ubijamy z cukrem, wlewamy przestudzone, ale jeszcze ciepłe masło i dalej ubijamy. Porcjami wsiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy aromat. Całość dokładnie mieszamy. Wykładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy babkowej z kominkiem, zostawiając trochę do  zabarwienia 1 łyżką kakao. Ciemne ciasto wykładamy na wierzch jasnego ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 40 minut. Po wyjęciu z formy i przestudzeniu babkę posypujemy cukrem pudrem.



Taki prosty przepis i raczej powinienem zamieszczać przepisy związane z Bożym Narodzeniem ,ale ja lubię robić inaczej i przepraszam za dłuższą nie obecność , ale mam lenia jakoś.
Smacznego

1 komentarz: