- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 1 szklanka maki
- 1 szklanka wody
- 4-5 dużych jajek
- szczypta soli
- Na krem:
- 2 szt budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 1 litr mleka
- 150 g masła
- 2 żółtka
Wodę z masłem zagotowujemy (aż masło się rozpuści), dodajemy całą mąkę z solą i mieszamy na malutkim ogniu, aż ciasto będzie błyszczące i będzie odchodzić od ścianek. Zdejmujemy z palnika, studzimy i dodajemy po jednym jajku dokładnie mieszając.
Układamy małe porcje na blasze, pieczemy w temperaturze 200 st. C przez około 30 minut, aż będą złociste. Ważne - nie otwieramy piekarnika przez pierwsze 15 minut pieczenia bo ptysie opadną!
Krem sposób przygotowania:
Z budyniu i mleka gotujemy budyń. W misce rozcieramy masło i żółtka. Wystudzony budyń dodajemy po łyżce do miski z masłem. Całość miksujemy przez 3 minuty.
Napełniamy ptysie masą budyniową i posypujemy cukrem pudrem.
Układamy małe porcje na blasze, pieczemy w temperaturze 200 st. C przez około 30 minut, aż będą złociste. Ważne - nie otwieramy piekarnika przez pierwsze 15 minut pieczenia bo ptysie opadną!
Krem sposób przygotowania:
Z budyniu i mleka gotujemy budyń. W misce rozcieramy masło i żółtka. Wystudzony budyń dodajemy po łyżce do miski z masłem. Całość miksujemy przez 3 minuty.
Napełniamy ptysie masą budyniową i posypujemy cukrem pudrem.
Mam nadzieje że przepis przydatny i jak mówiłem w Ogłoszeniach gastronomicznych to postaram się dawać regularnie przepisy i chce jeszcze powiedzieć ,żę to taki mały dedyk dla panny wiecznie zaczytanej ,która pisze bardzo fajne opowiadania.Polecam jej bloga jeśli lubisz czytać.
Mhmmm ( Mówi więcej niż 1000 słów ^^)
OdpowiedzUsuńi jeszcze dedyk
Usuń