czwartek, 27 listopada 2014

Ptysie z budyniem

       Na ciasto:

  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 1 szklanka maki
  • 1 szklanka wody
  • 4-5 dużych jajek
  • szczypta soli
  •       Na krem:
  • 2 szt budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 1 litr mleka
  • 150 g masła
  • 2 żółtka

Wodę z masłem zagotowujemy (aż masło się rozpuści), dodajemy całą mąkę z solą i mieszamy na malutkim ogniu, aż ciasto będzie błyszczące i będzie odchodzić od ścianek. Zdejmujemy z palnika, studzimy i dodajemy po jednym jajku dokładnie mieszając.
Układamy małe porcje na blasze, pieczemy w temperaturze 200 st. C przez około 30 minut, aż będą złociste. Ważne - nie otwieramy piekarnika przez pierwsze 15 minut pieczenia bo ptysie opadną!

Krem sposób przygotowania:
Z budyniu i mleka gotujemy budyń. W misce rozcieramy masło i żółtka. Wystudzony budyń dodajemy po łyżce do miski z masłem. Całość miksujemy przez 3 minuty.

Napełniamy ptysie masą budyniową i posypujemy cukrem pudrem.


                                          




Mam nadzieje że przepis przydatny i jak mówiłem w Ogłoszeniach gastronomicznych  to postaram się dawać regularnie przepisy i chce jeszcze powiedzieć ,żę to taki mały dedyk dla panny wiecznie zaczytanej ,która pisze bardzo fajne opowiadania.Polecam jej bloga jeśli lubisz czytać.

2 komentarze: