- Miejsce 5 zajmuje Krew Węża nalewka pochodząca z Tajlandii W butelce zwykle pływa wąż we własnej osobie, a wino ma od jego krwi delikatnie różowe zabarwienie i wedle wszelkich relacji posiada właściwości lecznicze.
Tradycyjne szkockie danie, w którym niemal nic z owcy się nie marnuje. Przyrządza się go z wątroby, serca i płuc, które miesza się z cebulą, owsem i przyprawami. Wszystko razem jest potem gotowane, zaszyte w żołądku owcy.
- Miejsce 3 zajmuje Casu Marzu ser pochodzący z Sardynii Włosi wymyślili jedzenie, które ucieka z talerza, a przynajmniej jego bardziej ruchliwa część, czyli larwy, które zamieszkują w serze Casu Marzu wytwarzanym z mleka owczego. Wstawia się go na powietrze pozwalając muchom serowym na złożenie w środku jaj. Wyrosłe z nich larwy uruchomiają proces fermentacji tłuszczy znajdujących się w serze doprowadzając ser do stadium rozpadu gnilnego, co ponoć znacznie poprawia jego smak.
- Miejsce 2 zajmuje Balut potrawa pochodząca z Wietnamu i Filipin Narodowa potrawa Filipin przypomina trochę ukochane przez dzieci jajko z niespodzianką, tyle że w środku zamiast zabawki siedzi embrion kurzy lub kaczy
Oryginalne potrawy. A gdzie jajka które trzyma się w moczu? XD ( że z chin. ) ( w Galileo chyba było :) )
OdpowiedzUsuńnie mam na tyle czasu żeby więcej szukać
Usuń