poniedziałek, 1 grudnia 2014

Ciekawostki gastronomiczne z świata

                   Pewnie znacie coś takiego jak chili chalenge ,jest tego mnóstwo w internecie i zazwyczaj
osoby porywające się na ten chalenge znają sposób czym tą ostrość zneutralizować.Ja w tym poście chce przybliżyć te imformację . W roku 1912 r. pewien chemik Wilbur Scovill opatentował miarę pikantności potraw lub inaczej miarę kapsaicyny w pożywieniu zwaną Skala Scovill'a. W wielu potrawach kuchni meksykańskiej występuje papryczka chili w różnej formie. A w jaki sposób zneutralizować kapsaicyne w organizimie ,sposób jest prosty wypić mleko . Prym najostrzejszej papryczki świat wiedzie papryczka Carolina Reaperwyhodowana w Stanach Zjednaczonych.





Przepraszam że krótki post ,ale nie miałem jakoś ochoty na pisanie tego posta dlatego efekt mizerny.Obiecuje że to się poprawi i doceńcie to ,że wstawiam regularnie.Dobranoc


1 komentarz: